But first, let me take a selfie!


Het is 2014 en social media als Snapchat, Instagram en Twitter worden gebombardeerd met selfies. Voor de fossielen onder ons, een selfie is een close-up van jezelf meestal gemaakt met een webcam of frontcam op een smartphone. Van de badkamer tot de bushalte, van jong tot oud en van onbekende tot filmster, deze ‘portretfoto’s anno 21e eeuw’ zijn een enorm grote trend in de social media. Maar hoe is dit fenomeen nou eigenlijk ontstaan? Om dit uit te zoeken zullen we een kleine tijdreis moeten maken in de geschiedenis van het internet.

 

De opkomst van de selfie

De selfie, toen nog niet bekend onder de naam ‘selfie’, ontstond al langer geleden dan je zou denken. In 2006-2007 is er een term aan het lingo van jongeren toegevoegd, de ‘MySpace Pic’. MySpace, dat inmiddels praktisch uitgestorven is, was in die tijd de meest gebruikte social media onder jongeren. Sommige MySpace-gebruikers zouden uren voor de spiegel staan en zoeken naar de juiste invalshoek om dé perfecte profielafbeelding te kunnen maken. Zo konden ze aan hun MySpace-vrienden laten zien hoe fotogeniek ze zijn. Dit fenomeen stond bekend als de MySpace Pic.

Rond het jaar 2008 werd MySpace ingehaald door de social media Facebook in (actieve) gebruikers en de fotogenieke jeugd ging zich dus op zijn of haar Facebook-pagina uitleven. Ook ondersteunde Facebook een betere foto-kwaliteit, waardoor de foto’s mooier waren dan op MySpace.

In 2010 kwam een product op de markt dat de selfies tot een heel nieuw niveau bracht: de Apple iPhone 4. De iPhone 4 had namelijk een frontfacing camera, of simpelweg frontcam. Hiermee kon de maker van de foto zichzelf dus zien terwijl ze de foto maakten, wat voorheen nog niet mogelijk was op een mobiel apparaat. Het aantal selfies dat gemaakt werd is toen ook explosief toegenomen.

Het aantal selfies nam daarna nog meer toe met de groeiende populariteit van social media Instagram. Instagram focust zich op het delen van foto’s, hierbij kan de gebruiker gebruik maken van filters en hashtags. De filters werden massaal toegepast in selfies.

2013 was hét jaar waarin de selfie zijn hoogtepunt begon te naderen. Het is zelfs opgenomen in The Oxford Dictionary, het grootste woordenboek ter wereld. De letterlijke betekenis is:

A photograph that one has taken of oneself, typically one taken with a smartphone or webcam and shared via social media”.

Hiernaast is ‘selfie’ ook nog eens uitgeroepen tot woord van het jaar 2013.

Selfies today

De selfie is tot op de dag van vandaag één van de populairste activiteiten op social media. Nog maar weinig jongeren kunnen zeggen nog nooit een selfie te hebben gemaakt, maar niet alleen wij jeugdigen doen mee aan deze trend:

– Mark, Dennis en Peter


Gebruikte bronnen:

Tailster. (2014). How to teach your dog to take a selfie | Tailster Blog. Geraadpleegd op 16 september 2014 van http://content.tailster.com/blog/teach-dog-take-selfie/

Couwenbergh, H. (2013). De geschiedenis van de #selfie [infographic] | Twittermania. Geraadpleegd op 16 september 2014 van http://twittermania.nl/2013/10/de-geschiedenis-van-de-selfie/

Nederlandse Omroep Stichting. (2013). Selfie Woord van het Jaar 2013 – NOS Nieuws. Geraadpleegd op 16 september 2014 van http://nos.nl/artikel/587490-selfie-woord-van-het-jaar-2013.html

Blumberg, V. (2013). Blog: Instagram – Was ist das? · inmedium werbeagentur. Geraadpleegd op 16 september 2014 van http://www.inmedium.net/blog/beitrag/instagram-was-ist-das/

Hafiz, Y. (2013). Pope Francis Selfie Blows Up Twitter. Geraadpleegd op 16 september 2014 van http://www.huffingtonpost.com/2013/08/30/pope-selfie-twitter-vatican_n_3844061.html

Advertenties

Tags: , ,

3 responses to “But first, let me take a selfie!”

 1. SabiTalks says :

  leuk informatief artikel. Ik ga ‘m delen! 😉

  Like

 2. SabiTalks says :

  Dit is op SabiTalks herblogden reageerde:
  Interessant artikel over de “selfie”. Het meeste weten weten we al, maar het blyft een trend die zich steeds verder ontwikkelt. Best leuk!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: